Dolar $
32.5
%0.24 0.07
Euro €
34.59
%0.3 0.1
Sterlin £
40.52
%0.26 0.1
Çeyrek Altın
4078.41
%0.05 2.03
SON DAKİKA
FİNANS Perşembe 02 Ocak 2020 02:45

KÜRESEL KARGAŞA TÜRKİYE'YE YARADI

2019'da ABD/Çin ticaret savaşı, Brexit ve jeopolitik birçok riskin oluşturduğu küresel kargaşadan Türkiye'nin kârlı çıktığını belirten Mesan Kilit Genel Müdürü Mustafa Mertöz, "Yurt dışından uygun mal tedariğiyle ihracatımız arttı. İngiltere pazarında Brexit ile rekabette büyük avantaj yakaladık" dedi.

Küresel kargaşa  Türkiye'ye yaradı

Sedat YILMAZ

ABD/Çin ticaret savaşı, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci olan Brexit süreci ve uluslar arası jeopolitik gelişmeler küresel ekonomi için 2019 yılında en fazla konuşulan ve dünyayı olumsuz etkileyen üç konu oldu. Türkiye ekonomisi ise 2018 yılında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından başlatılan ve geçen yıl da 11’inci Kalkınma Planı çerçevesinde geliştirilen Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile yeni bir yol haritası çizdi. Dengelenme ve disiplin metoduyla 2020 yılına daha güçlü giren ekonomi, ABD/Çin ticaret görüşmeleri ve Brexit sonrası oluşacak iyimser havayla yükseliş umudunu sürdürüyor.

Türkiye ekonomisinin yeni yıl ve geleceğe yönelik seyrini Mesan Kilit Genel Müdürü Mustafa Mertöz ile konuştuk. Bir grup gazetecinin bulunduğu toplantıda soruları cevaplayan Mertöz, özellikle küresel ekonomideki olumsuz gelişmelerin Türkiye’ye olumlu yansıdığını, bunun da artan dış ticaretten rahatlıkla görülebileceğini söyledi.

Küresel ekonomideki durgunluğa rağmen 2019 yılı başından bu yana Türkiye’nin ihracatında gözlenen artışın üretici ve ihracatçının stratejik eylem planlarıyla gerçekleştiğini dile getiren Mustafa Mertöz, Mesan Kilit’in de içinde bulunduğu birçok Türk firmasının dünya ölçeğindeki gayretinin ihracattaki artışa önemli katkı verdiğini ve bu yıl da aynı gayretin artarak devam edeceğini anlattı.

Ar-Ge ile güçleniyoruz

Türkiye’de üretici ve ihracatçı birçok firmanın bilişim ve dijitalleşme konusunda önemli yatırımlara imza attıklarını ve bu alanda altyapılarını giderek güçlendirdiklerini hatırlatan Mustafa Mertöz, “Aynı yatırımları Mesan Kilit’te de yapıyoruz. Üretim süreçlerimizi daha sistemsel hale getirip, verimliliğimizi artırabilmek ve kalitemizi optimize etmek adına alt yapımızı yazılımlar ile güçlendiriyoruz. Bu yazılımlar ile üretim süreçlerimizi dijital ortamlarda takip edip kayıt altına alarak ve ölçümlemeler ile birlikte verileri analiz ettiğimizde, güçlü sonuçlar elde etmemiz mümkün olacak” dedi.

Mesan Kilit’in ihracat kilogram birim fiyatta 8 doların üzerine çıktığını ve diğer Türk firmalarının da aynı yolda ilerlediğine dikkat çeken Mustafa Mertöz, 2020 yılında 8 dolarlık birim fiyatı 10 doların üzerine çıkacaklarını ve Ar-Ge’ye ayırdıkları yüksek bütçelerle çıtayı daha da yükseltmek istediklerini kaydetti. Devletin Ar-Ge’ye verdiği desteğe karşılık firmaların da Ar-Ge konusunda çalışmalarını artırdığına vurgu yapan Mertöz, “Bizce son dönemlerde yapılmış en iyi teşviklerden bir tanesi. Kendi adımıza çok memnunuz. Türkiye katma değerli ihracat yapmak ve kilogram başına ihracatını yukarıya çekmek istiyorsa Ar-Ge tarafını mutlaka daha kuvvetli hale getirmeli” diye konuştu.

mertoz-i

Bölgemizde tedarik üssü olduk

2019 yılının Mesan açısından başarılı bir şekilde tamamlandığını anlatan Mertöz, iç piyasadaki sıkıntılara karşın ihracat performansı ile toplamda yüzde 25'e varan bir büyüme gerçekleştireceklerini söyledi. Mertöz, “Yurt dışında çok çalışarak, çok müşteri ziyaret ederek ve çok proje takip ederek yılı büyüme ile kapatmayı başardık. İhracatın cirodaki payını yüzde 70 seviyesine çıkardık. Toplamda 90'dan fazla ülkeye ürün ihraç ettik” dedi.

ABD/Çin ticaret savaşının olumsuzluğunu Türkiye’nin hissetmediğini, bilakis ekonomik açıdan faydalar sağladığını dile getiren Mesan Genel Müdürü Mustafa Mertöz, “Ticaret savaşlarının zirve yaptığı dönemlerde hammadde ithalatı açısından zorluk çekmedik. Korumacılık sebebiyle yurt dışından Çin’e ve ABD’ye hammadde satamayanlar Türkiye ve benzer ülkelere yönelmek zorunda kaldı. Hammaddede ciddi kontratlara imza attık ve tedarik üssü olduk. ABD ve Çin’de oluşan ticaret krizi sebebiyle yarı mamul hammadde konusunda da atak davrandık ve bu iki ülkeye mal sattık. ABD’ye büyük miktarlarda stoklar gönderdik. Türkiye’nin yarı mamul ürünleri çok hızlı bir şekilde satıldı” dedi.

Rekabette şartlar eşitlendi

Oluşan konjonktürle Türk firmalarının yeni pazarlar bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceklerini ve ihracatın motoru durumundaki Avrupa’da başta İngiltere ve Almanya olmak üzere önemli kazanımlara imza atacaklarını dile getiren Mertöz, “Türk ihracatçısı daralan Avrupa’da da yolunu bulacak. Olmazsa alternatif pazar arayışlarını hızlandıracak. Halen bulunduğu pazarları kuvvetlendirecek. Gelişen teknolojilere göre bizler de ürün çeşitliliğimizi artırıyoruz. Bunlardan biri sürekli değişim içindeki otomotiv sektörü. Malumunuz yerli otomobilimiz için de teklif vermeye hazırlanıyoruz” şeklinde konuştu. 

Mesan Genel Müdürü Mertöz, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci olan Brexit’in zannedildiği gibi Türkiye’ye olumsuz etki yapmadığını ve AB’ye yönelik dış ticarette en olumlu ülkenin İngiltere olduğunu belirtti. Brexit sonrasında Avrupa’dan kopan İngiltere’nin Türkiye ile bağlarının daha da kuvvetleneceğine inandıklarını ifade eden Mertöz, “İngiltere yaklaşık 5 milyar dolar ile Avrupa’da dış ticaret fazlası verdiğimiz ülkelerin başında geliyor. Bu rakamları AB’nin aleyhimize olan şartlarına rağmen elde edebiliyorduk. Brexit ile birlikte şartlar eşitlendi. Türkiye’nin ticaretteki rakipleri artık AB avantajlarını kullanamayacak” ifadelerini kullandı.

ABONE OL