Dolar $
32.58
%0.1 0.03
Euro €
34.87
%0.18 0.06
Sterlin £
40.79
%0.26 0.1
Çeyrek Altın
3946.57
%-0.29 -11.17
SON DAKİKA
EKONOMİ Perşembe 09 Temmuz 2020 10:37

KUR YATAY, TCMB BEKLENİYOR!..

Koronavirüste küresel ikinci dalga endişelerine rağmen aşırı ucuz likidite ve mali politikalardan destek bulan ve küresel toparlanma beklentisini fiyatlayan piyasalarda risk iştahı da canlılığını kısmen koruyor.

Kur yatay, TCMB bekleniyor!..

Dolar/TL 6.85 etrafında oldukça dar bir bantta seyrine devam ederken piyasada bugün TCMB'nin Türkiye ekonomisine yönelik son dönem makroekonomi ve para politikası gelişmelerini değerlendireceği yatırımcı toplantısında vereceği mesajlar takip edilecek.

Toplantının basına kapalı gerçekleştirilmesi ve TSİ 1600'da başlaması bekleniyor.

Asya borsaları yatırımcıların Çin ile ABD arasındaki gerilim ve yeniden yürürlüğe konan koronavirüs yasaklarına odaklanmak yerine, küresel ekonomiyi desteklemek için alınan tedbirlerin şirket kârlarını artıracağı beklentisiyle yükseldi.

Küresel piyasalarda dolar, yatırımcıların hisse senetleri ve emtia gibi daha riskli varlıklara yönelmesiyle beraber azalan talep nedeniyle birçok para birimi karşısında değer kaybetti.

ABD borsalarında ise gözler yaklaşan bilanço dönemine çevrilmiş durumda.

Dolar euro karşısında üç ayın en düşük seviyesini görürken, euro/dolar ise 1.1339 seviyesine yükseldi. Euronun seyri açısından bugün açıklanacak Almanya ihracat verisi izlecek. Uzmanlar Nisan ayında sert gerileyen ihracatın Mayıs ayında sert yükselmesini bekliyorlar.

KUR YATAY, TCMB BEKLENİYOR

Dolar/TL yaklaşık bir aydır oldukça dar bir bantta işlem görüyor. Dolar/TL saat 0917'de 6.8615/6.8640 seviyesinden işlem görürken; sepet bazında TL 7.3267/7.3299, euro/TL 7.7919/7.7958 seviyesinde bulunuyor. Kur Cuma günü 6.88'i test etmesine karşın bir süredir işlem gördüğü 6.85'in hemen üzerinde dar bantta seyrediyor.

TL'deki yatay seyirde kamunun döviz arzı belirleyici konumda. Bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre Mayıs sonu itibarıyla kamunun TCMB rezervlerinden yaptığı döviz arzı yaklaşık 55 milyar dolar seviyesinde. Geçtiğimiz yıl da 30 milyar doları bulan bu arzın rezervlerdeki negatif etkisinin yavaşlasa da devam ettiği hesaplanıyor. Öte yandan son dönemde bu trende kamu bankalarının açık pozisyonları da ekleniyor.

TCMB'nin son dönemde TL'deki değer kaybını sınırlamak, koronavirüs etkisini azaltma adına attığı adımlar sonrası bankaya ait döviz rezervleri sert düşerek negatife geçmesi, piyasada dış kırılganlıklara yönelik soru işaretlerini artırıyor. Negatif döviz varlığına karşın toplam rezervler 90 milyar dolar civarında. Lokal bankalarla 50 milyar doları aşan swap ihaleleri ile bankaların zorunlu karşılık için TCMB'de tuttuğu varlıklar kamu döviz arzına rağmen brüt rezervlerdeki düşüşü sınırlıyor.

Fitch'in de aralarında yer aldığı bir çok kuruluş ekonomist TCMB'nin kendine ait döviz rezevlerinin eksi 30 ila eksi 40 milyar dolar arasında olduğunu hesaplıyor. Sürecin piyasada 2019 başından beri endişe ile izleniyorken bu kapsamda bugün yatırımcı toplantısında rezervlere ilişkin verilebilecek mesajlar da yakından takip ediliyor.

TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara bu hafta Dünya gazetesindeki bir yazısında, "Faizin düşük, kurun da istikrarlı seyretmesini arzu ediyoruz. Bu isteğe katılmamak mümkün değil. Ancak uzun vadeli sermayeyi ürkütmek, rezervleri eritmek ve piyasa yapısını bozmak gibi ciddi yan etkileri olan mevcut yaklaşımın alternatiflerini sorgulamamızda fayda var" diyor.

TD Securities'den Cristian Maggio ise dün Reuters'da yayımlanan bir haberde "Kendi hesaplamalarıma göre, TCMB, net rezervleri zaten negatifte, yani ödünç alınmış para döviz rezervlerinin boyutunu aşıyor. Bu seviye, ödünç alınmış para dahil brüt döviz rezervlerinin tamamına yaklaştıkça TCMB kendini zor bir durumda bulacak, tabii ki TL'nin müdahalesiz istikrar kazanması ve durumun kendi kendine düzelmesi haricinde" diyor.

Yatırımcılar TCMB'nin politika faizini bir yıldan kısa sürede, yıllık enflasyonun 4 puandan fazla altına %8.25'e kadar çekmesini de bir süredir sorguluyorlar.

TCMB %12.62 seviyesindeki yıllık enflasyonda önümüzdeki ay itibarıyla düşüşün başlayacağını ve yılın %7.4 seviyesinde tamamlanmasını bekliyor. Ancak Reuters anketlerine göre yıl sonu enflasyon beklentileri %10 seviyesinde ve son dönemde yapılan yukarı revizyonlar dikkat çekiyor.

Piyasa beklentileriyle TCMB'nin enflayon tahmini arasındaki farkın açılması sonrası ise banka Haziran'da enflasyondaki seyre vurgu yaparak faiz indirimlerine ani bir ara verdi. Böylece banka Murat Uysal'ın başkanlık görevine başlamasından bu yana ilk defa faizleri indirmedi. TCMB son 9 toplantıda toplam 1,575 baz puan faiz indirdi.

Bir bankacı, "Rezevler para politikası enflasyon... Belli ki son faiz kararı itibarıyla TCMB faiz indirimleri politikasının sonuna geldi. Ancak diğer politikalar nasıl şekillenecek? Bu gelişmelere ilişkin TCMB'nin vereceği mesajların önümüzdeki dönemde Türkiye fiyatlamalarına ekisi açısından bugünkü toplantıyı yakından takip edeceğiz. Ardından ise ay sonundaki enflasyon raporu önemli" dedi.

CDS'TE BELİRGİN DÜŞÜŞÜN ARDINDAN YÜKSELİŞ YAŞANIYOR

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü. Belirgin düşüş ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS bu sabah 497/507 seviyesinde güne başladı.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri ise dün son işlemde %12.69 oldu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR