Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.8
%0.13 0.04
Sterlin £
40.55
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
4074.93
%0.19 7.51
SON DAKİKA
ÖZEL RÖPORTAJ Pazartesi 25 Ocak 2021 04:10

"KONUT SATIŞINDA PATLAMA OLACAK"

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, sektörün Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana en fazla konutun 2020 yılı içerisinde sattığını söyledi. Çelik, "Yaklaşık 1,5 milyon adet konut satıldı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek satışı yakalandı" dedi. Çelik, 2021 yılında konut satışında patlama yanmasını beklediğini de vurguladı.

"Konut satışında patlama olacak"

Neşe BERBER

-Gayrimenkul sektörü 2020 yılında neler yaşadı? Siz neler yaşadınız? Kısaca değerlendirir misiniz?

-İş dünyası açısından dengesiz, dalgalı görülemez bir yıl yaşadık ama bunun gayrimenkul sektörü tarafından sonucu çok olumsuz olmadı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana en fazla konutu 2020 yılı içerisinde sattı sektör. Yaklaşık 1,5 milyon adet konut satıldı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek satışı yakalandı. Özellikle pandeminin etkilerini azaltabilmek amacıyla ekonomi yönetiminin, haziran ayı başında aldığı kararla çok esaslı bir faiz düşüşü yakalandı mortgage kredi faizlerinde bunun etkisi ile, normalde 250-300 bin konut satışı beklenen yaz aylarında Temmuz- Ağustos aylarında 600 bin adet konut satıldı. Genel olarak baktığımızda sektör 2020 yılını iyi kapattı. 

-2020 yılında dünyayı etkileyen bir virüsle karşı karşıya kaldık, en çok değişime uğrayan talep ve arzı değiştiren sektörlerden birisi de gayrimenkul oldu. Nasıl bir değişim oldu taleplerde ve bundan sonra nasıl olacak?

-Mutlaka her alanda köklü değişiklikler yaşanıyor, yeni normal dediğimiz dünyada evler de konut sektörü de bu değişimden nasibini alıyor doğrusu, tabi evlere kapandık, özellikle Nisan Mayıs aylarında ve devamında son iki aydır ciddi şekilde insanların evlere kapanması tavsiye ediliyor. Burada tabii uzaktan çalışılan, uzaktan eğitim gibi olgular hayatımıza girdi. Özellikle ilkbahar aylarında esaslı kapatmalardan dolayı insanlar tedirgin oldular ve evlerinde temizlik malzemeleri, yiyecek malzemeleri stoklamaya başladılar bütün bunlar mevcut evlerin de değişimine, evlerin tasarımının da değişimine neden oldu. Bu dönemde sitelerin, bahçeli evlerin fiyatları ciddi anlamda piyasa ortalamasının üzerinde değerlendi.Çünkü sokağa çıkma yasağında insanlar sitelerin önlerinde, bahçelerinde nefes alabildiler, büyük balkonlu evler önem kazandı. Evlerde kiler ve çalışma alanları önem kazandı ve buna göre de artık yeniden şekillenmeye başladı evler. 

-Yaşamak istenen şehirlerde bir değişim var mı? Şehir olarak hangi şehirler daha öne çıktı?

-Şehir olarak tabii ki gayrimenkulde İstanbul, İzmir, Ankara büyüklük açısından her zaman ilk üçü paylaşır ama öne çıkan yerler genellikle güney illerimiz, Marmaris, Bodrum o civarlardaki konut edinme, kiralama veya yazlık konutların kullanımı çok ciddi arttı. Okulların da uzaktan eğitime devam etmesinden dolayı insanlar Marmaris’teki evinden dönmedi mesela.

  

-Sinpaş GYO'nun halka arz projesi var, nasıl bir projedir?

- Uzun yıllardır portföyümüzde bulunan Marmaris'te 170 dönüm büyüklüğünde içerisinde 4 tane koyu barındıran, çam ormanları arasında müthiş bir gayrimenkul vardı, ben bu gayrimenkulü Sinpaş'ın gizli hazinesi olarak adlandırdım hep yıllardır, bunu nihayet gün yüzüne çıkarabiliyoruz. Biliyorsunuz turizm sektörü de çok önem arz etti bu dönemde. Ne yazık ki bu güne kadar toplumun bir kesimi için ya da yurt dışından gelecek turistler için bu formatta tesisler üretildi. Genelde muhafazakar hayat tarzına sahip, milliyetçi muhafazakar hayat tarzına sahip insanlar için çok fazla tesisi ve kaliteli tesisi bulmak güç. Bu manada bir proje geliştirdik arazi üzerinde, içinde pek çok unsur bulunan yani içinde bir 5 yıldızlı otel, devre mülk üniteleri, alışveriş merkezi, çocuklar için farklı oyun parklarının olduğu ve özellikle kadınlar için özel alanların ve plajların oluşturulduğu çok farklı bir konsept, açıkçası Türkiye'de de eşi benzeri olmayan bir konsept. Proje büyüklüğü açısından çok ciddi bir büyüklüğe sahip olduğu için bunu bir gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak halka arz etme planımız da var. Bununla ilgili gerekli baş vuruları Sermaye Piyasası Kurulu'na yaptık, eğer gerekli onay ve izinleri alabilirsek yılın ilk çeyreğinde Kızılbük Projemizi, Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ismi altında, yeni bir gayrimenkul ortaklığı olarak halka arz edeceğiz. Ülkemizde 33 tane gayrimenkul ortaklığı var, bunlardan önemli büyüklüğe sahip yeni bir gayrimenkul yatırım ortaklığı doğmuş olacak.

-2021'den ne bekliyorsunuz? 2021'de gayrimenkulün durumu nasıl olur?

-Dünya ve Türkiye piyasalarına baktığımız zaman pandeminin sona ereceğini herkes fiyatlamış vaziyette aşı çalışmalarının ilerlemesi, yaygınlaşması ve pandeminin belinin kırılması ile birlikte piyasaların yaklaşık bir yıldır üzerinde durduğu durgunluk sona erecektir ve  bunun peşinde de her sektör özellikle perakende de gayrimenkulde de bir patlama bekliyoruz doğrusu, bu yılı rekorla kapattık ama 2021 yılını da gerek şirket, gerek sektör olarak, 2020'nin üzerinde bir rakamla kapanacağını düşünüyoruz. Biz Sinpaş olarak 2020 yılını sektörde satış şampiyonu olarak kapattık. Bunun üzerine de yaklaşık hedeflerimizi yüzde 170 olarak arttırarak bu yıla girdik. Altı farklı projeyi hayata geçireceğiz biz 2021 yılından son derece umutluyuz sonucun da iyi olacağını umuyoruz.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR