Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Otomotiv Pazartesi 22 Temmuz 2019 02:48

KDV İNDİRİMİ BEKLİYOR

Sektörün güçlenebilmesi için vergi düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu belirten TOKKDER Başkanı Ekici, "Araç kiralama şirketlerinin aktifinde bulunan binek otomobillerin satışında uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi, sektörümüzün finansal sıkıntılarına karşı ciddi bir teşvik olacaktır" dedi

KDV  indirimi bekliyor

Türkiye operasyonel araç kiralama sektörü, 2019 yılının ilk yarısını döviz kurları, enflasyon ve faizlerde yaşanan artışın etkisiyle daralmayla tamamladı. Yaz aylarına girilmesiyle günlük kiralama alanında hareketlilik yaşansa da sektör, geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında yaz sezonu performansının beklentilerin aşağısında kalmasını bekliyor. 

KDV indirimi pazarı canlandırır

Türkiye otomotiv pazarının önemli bir müşterisi konumundaki operasyonel araç kiralama sektörü, pazardaki daralma kadar olmasa da küçülme eğilimine girdi. Geçen yıl 650 bin adetten kapanan toplam pazarda, 90 bin sıfır kilometre otomobil satın alan filo kiralama sektörü, maksimum 3 yılda bir araçlarını yenileyerek ikinci el pazarına da katkı sağlıyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici, “Bazı şirketler faaliyetlerini sürdürmek için tasarrufa gitme yönünde adımlar attılar. Bu gelişmeler araç filosu bulunan şirketlerin en önemli tedarikçisi konumundaki operasyonel kiralama sektörünün bir miktar küçülmesine neden oldu. Operasyonel kiralama sektörü 2019 yılının ilk çeyreğinde 2018’in sonuna göre yüzde 5.7 küçüldü” ifadelerini kullandı. Sektörün bu yılki faaliyetlerini daha güçlü bir şekilde sürdürebilmesi için vergi oranlarında düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirten TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “Araç kiralama şirketlerinin aktifinde bulunan ve en az iki sene aktifte tutulmuş olan binek otomobillerin satışında uygulanan yüzde 18’lik KDV oranının, yüzde 1’e indirilmesine yönelik bir düzenleme yapılması, sektörümüzün finansal sıkıntılarına ve likiditasyon sorunlarına karşı ciddi bir teşvik olacaktır. Bu düzenlemeyle, aynı zamanda kullanılmış araç parkının yenilenmesi için fırsat sağlayacak ve otomotiv sektörüne, sektörümüzden gelen talebi de canlandıracaktır. Söz konusu düzenlemenin yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile görüşmelerimizi titizlikle sürdürüyoruz” bilgisini verdi. 

kiralama-1

Kısa dönemde sorun var

Yaz döneminin başlaması ile bayram tatilinin de aynı döneme rastlamasının kısa dönem araç kiralama sektörüne bir nebze nefes aldırdığını belirten Ekici, “2018 yılının ilk yarısında 56 milyon 380 bin olan iç hat yolcu sayısı, 2019 yılının aynı döneminde, kesin olmayan verilere göre 49 milyon 465 bine kadar düştü. Maalesef bu gelişme, kısa dönem kiralama sektörünü de olumsuz etkiledi. Artan araç fiyatları, yüksek fonlama ve işletme maliyetleri, bireylerin içinde bulunduğumuz dönemde tasarrufu daha ön plana çıkaran yaklaşımları gibi nedenlerden ötürü kısa dönem araç kiralama sektörü içinde bulunduğumuz dönemde umduğu performansı sergileyemeyecek gibi görünüyor” dedi. 

kiralama-2

2025’te 20 milyon kişi aracını paylaşacak!

Saatlik kiralama hizmetinin, Türkiye’de de kısa dönem araç kiralama hizmetleri arasında bir seçenek olarak yer almaya başladığını ifade eden Ekici, “Müşteri tarafında paylaşım ekonomisinde büyümeyi destekleyen ana unsur ise ‘tasarruf’ kavramı oldu. Bu noktadan hareketle, görünen o ki araç paylaşım sektörünü 10 seneden kısa bir sürede 5 kat gibi inanılmaz bir büyüme bekliyor. Küresel rakamlara bakarsak 2015 yılında 4,8 milyon üye, 102 bin araç olan araç paylaşım pazarının; 2025 yılında 20 milyon üye ve 500 bin araca çıkacağı tahmin ediliyor” dedi.

ABONE OL