Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
DÜNYA Cumartesi 28 Kasım 2020 08:25

KARA CUMA'YA SALGIN ETKİSİ

ABD'de her yıl geleneksel olarak Kasım ayının son Perşembe günü kutlanan Şükran Günü'nün ertesi günü mağazaların büyük indirimler yaptığı 'Kara Cuma' alışverişlerini salgın hastalık korkusu olumsuz etkiledi.

Kara Cuma'ya salgın etkisi

New York’ta her yıl büyük mağaza ve alışveriş merkezlerinde binlerce kişinin oluşturduğu uzun kuyruklar bu yıl olmadı. ABD’de, Corona virüsü yüzünden en fazla can kaybının yaşandığı kent New York’ta, salgın korkusu tüketicileri mağazalara gitmek yerine online sipariş vermeye yöneltti.

Ülke genelinde, salgın hastalık nedeniyle ‘Kara Cuma’ alışverişlerinde mağazalarda geçtiğimiz yıllara göre kalabalıkların önemli ölçüde azaldığı kaydedildi.

Ünlü mağazalar boş kaldı

New York’ta her ‘Kara Cuma’ binlerce kişinin uzun kuyruklar oluşturduğu ünlü mağaza Macy's’in kapılarını ‘Kara Cuma’ alışverişlerine açmasından itibaren çok az sayıda tüketicinin yüz yüze alışveriş yapmayı tercih ettiği belirtildi.

New York’ta, birçok ünlü markanın bulunduğu alışveriş merkezi Manhattan Mall’un da bu yıl az sayıda kişi tarafından ziyaret edildiği kaydedildi.

New York’ta, Best Buy, Walmart, Home Depot, Target gibi birçok ünlü mağazalar zincirinde de ‘Kara Cuma’ nedeniyle ne uzun kuyruklar oluştu ne de kalabalıklar meydana geldi.

Corona virüsü online satışları arttırdı

Amerikan Ulusal Perakende Birliği, salgın hastalığın etkisiyle tüketicilerin yüzde 59’unun Kasım ayı başında alışveriş yapmaya başladığını, tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun, mağazalara gitmek yerine online alışveriş yaptığı kaydedildi.

ABD’de bu tatil sezonunda online alışverişlerin geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 oranında artacağının tahmin edildiği belirtildi.

Adobe Analytics, ABD’nin en popüler 100 online satış sitesiyle yaptığı araştırmada, tüketicilerin geçen yıl ‘Kara Cuma’ alışverişlerinde 4,2 milyar dolar harcadıklarını, bu yıl ise 5,1 milyar dolar harcayacakların açıkladı.

ABONE OL