Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.8
%0.15 0.05
Sterlin £
40.54
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
4076.07
%0.22 8.64
SON DAKİKA
Bankacılık Pazartesi 21 Eylül 2020 08:55

HİSSELERİ SERT DÜŞTÜ

HSBC ve Standard Chartered bankalarının Hong Kong borsasında işlem gören hisseleri, birçok bankanın uyarılara rağmen kaynağı belli olmayan şüpheli paranın el değiştirmesine aracı ettiğini gösteren haberlerin ardından sert geriledi.

Hisseleri sert düştü

Bankaların ABD Hazine Bakanlığı'nın Mali Suçlar Uygulama Ağı'na (FinCen) gönderdiği 2,100'den fazla şüpheli işlem raporu (SAR) Buzzfeed ve diğer basın kuruluşlarına sızdırıldı.

ICIJ tarafından yayımlanan araştırmaya göre bankaların usulsüzlük yaptığının tek başına bir kanıtı olmayan raporlarda en çok HSBC Holdings, JPMorgan Chase, Deutsche Bank , Standard Chartered ve Bank of New York Mellon'un adı geçti.

ICIJ'nin yayımladığı araştırmaya göre bankaların düzenlemelere uyum departmanları tarafından hazırlanan şüpheli işlemler raporları 1999 ile 2017 yılları arasındaki dönemi 2 trilyon doları aşan işlemi kapsıyor.

Pazar günü yayımlanan raporlar iç denetim departmanlarının yetersiz kaynak ve kaldırabileceğinden fazla iş yükü nedeniyle büyük miktarda kirli paranın bankacılık sisteminde dolaşmasının önüne geçemediğine işaret etti.

SAR'lar kara para aklama ve diğer mali suçların küresel çapta önlenmesi için önemli istihbarat sağlıyorlar. Bankaların 60 gün içerisinde şüpheli gördüğü işlemleri bildirmesi gerekiyor. ICIJ'in yürüttüğü araştırmaya göre bankalar bazı durumlarda şüpheli gördükleri işlemleri yetkili kurumlara ancak yıllar sonra bildirdi.

Raporda ayrıca bankaların offshore ülkelerde kurulan şirketler için para transferi yaptığını, şirketin nihai sahibini ise bilmediğini ortaya koydu. Büyük bankaların çalışanları işlemlerin kimin adına yapıldığını öğrenmek için çoğu zaman Google'da arama yaptırmak zorunda kalıyordu.

Raporda belirtilen şüpheli işlemler arasında JPMorgan'ın işlettiği Venezuela, Ukrayna ve Malezya'da yolsuzluk yapan kişi ve şirketlere ait fonlar, saadet zinciri kurularak elde edilen paranın HSBC'de toplanması ve Ukraynalı bir milyardere ait paranın Deutsche Bank tarafından işletilmesi de yer alıyor.

HSBC'nin Hong Kong borsasında işlem gören hisseleri %4.4 değer kaybederek 1995 yılından beri gördüğü en düşük seviyeye geriledi. StanChart hisseleri ise %3.8 değer kaybederek 25 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0.4 ekside bulunuyor.

Uluslararası bankaları temsil eden Institute of International Finance'in CEO'su Tim Adams, "Umarım ortaya çıkarılan şeyler politikacıların gerekli reformları hayata geçirmesini sağlar" dedi ve "Bugün raporlarda gördüğümüz üzere mali suçlar sadece finans sektörünü etkilemiyor, tüm topluma ciddi bir tehdit oluşturuyor" diye ekledi.

Reuters'a açıklamada bulunan HSBC, ICIJ'de yer alan tüm bilgilerin geçmişe ait olduğu vurguladı ve 2012 itibariyle bankanın 60'tan fazla bölgede mali suçlarla mücadele etmek için girişimlerde bulunduğu belirtildi.

Standard Chartered Reuters'a yaptığı açıklamada, "Mali suçlarla mücadeledeki sorumluluğumuzu son derece ciddiye alıyoruz ve bu programlara uyumumuzu artırabilmek adına ciddi yatırımlar yaptık" dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR