Dolar $
32.57
%0.07 0.02
Euro €
34.9
%0.27 0.09
Sterlin £
40.7
%0.15 0.06
Çeyrek Altın
3970.75
%0.33 12.72
SON DAKİKA
Teknoloji Cuma 14 Şubat 2020 02:48

"HER TÜRLÜ ZORA HAZIRIZ"

Türk Telekom'un her zorlu coğrafi ve hava şartlarına karşı hazır olduğunu, halkı mobil iletişime kavuşturmak için son iki senedir kırsalda 800 köyü baz istasyonu ile buluşturduklarını dile getiren Önal, sadece kırsalda değil şehirlerde de mobilde hız testlerinde diğer operatörlere göre önde olduklarını kaydetti. Sabit ve mobil hatlardan fiber ağ ile siber güvenliğe kadar birçok alanda bir önceki yıla göre yatırım harcamalarını yüzde 20,9 artışla 4,9 milyar lira yükselttiklerini belirten Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, her sahada hizmet yolunda hızla ilerlediklerini söyledi. Önal, "Son 7 senenin en yüksek kârlılığına ulaştık. 5G'de en hazır operatör biziz. 7,5 milyon fiber ağa ulaştık. Frekans ihalesiyle birlikte baz istasyonlarına da ciddi yatırımlar yapıyoruz" dedi.

"Her türlü zora hazırız"

Sedat YILMAZ

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, 2019 yılını rekor gelir artışıyla kapatmalarına karşılık yaptıkları yatırımlarla da hizmette yurdun en ücra köşelerine karşı ulaştıklarını söyledi.

Gazete yöneticileriyle İstanbul’da bir araya gelen Ümit Önal, Türk Telekom’un finansal, teknoloji ve sosyal sorumluluklarıyla ilgili bilgiler verdi.

Türkiye’nin en ileri teknoloji ve altyapı yatırımı gerçekleştirdiklerini, sadece geçen yıl 3,2 milyon yeni haneyi fiber internet erişimine kavuşturduklarını belirten Önal, son 10 yılda 10 katına çıkardıkları altyapıyla 5G’ye en hazır operatör konumda olduklarını, yine aynı doğrultuda 2020’de 5,8 milyar liralık bir yatırım planladıklarını dile getirdi.

Geçen yıl yüzde 15,8 büyüme ile 23,7 milyar lira gelir elde eden Türk Telekom’un, 2008 yılından bu yana en yüksek gelir artışını elde ettiğini hatırlatan CEO Önal, “Türk Telekom’un faiz öncesi kârı (FAVÖK) da yine 2008 yılından bu yana en yüksek yıllık büyüme olan yüzde 32,4 artışla 11,2 milyar liraya ulaştı. Aynı tarihten bu yana 5,9 puanlık bir iyileşme sağlayan FAVÖK marjı da yüzde 47,2 oldu. Buna göre Türk Telekom 2019’da 2,4 milyar liralık net kârla son 7 yılın en yüksek kârına ulaştı. Türk Telekom sadece kâr etmekle kalmadı. Geçen yıl yıllık bazda yüzde 20,9 artışla 4,9 milyar liralık yatırıma imza attı” dedi. Önal, “Son 7 senenin en yüksek kârlılığına ulaştık. 5G’de en hazır operatör biziz. 7,5 milyon fiber ağa ulaştık. Frekans ihalesiyle birlikte baz istasyonlarına da ciddi yatırımlar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Abone sayısını artırıyor

Türk Telekom’un geçen bir yıl içinde 1,8 milyon yeni net abone kazandığını ve toplam abone sayısını 47,8 milyona ulaştırdığını dile getiren Ümit Önal, sabit genişbant internet abone sayısının 11,4 milyona ulaştığını, söz konusu yeni abonelerin yaklaşık yüzde 90’ı ve yenilenen aboneliklerin yüzde 60’ının limitsiz internet paketlerini seçtiğini kaydetti.

Ümit Önal, fiber şebekesiyle ulaşılan hane halkı sayısının 3,2 milyon artarak 21,9 milyona, mobil abone sayısının 1,4 milyon artışla 22,9 milyona çıktığını ifade etti. Önal, ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarımı olan LTE (long term evolution) oranının toplam aboneler içinde bir önceki yıla göre 9 puan artışla yüzde 55’e ulaştığı bilgisini verdi. CEO Ümit Önal, mobil hatlar kadar sabit telefon hatlarına da hizmetlerinin artarak devam ettiğini, her türlü hava şartlarına rağmen coğrafi olarak ulaşamadıkları bir yerin olmadığını kaydetti.

Şehir, kırsal tanımadan 2005 yılından bu yana Türkiye’nin dijital varlıklarına 16,6 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve hizmeti 81 ilin tüm ilçelerine kadar götürdüklerini belirten Ümit Önal, “5G konusunda büyümeyi sürdürürken LTE baz istasyonlarımızın yarısına yakınına 5G'nin yapı taşı olan fiberi ulaştırdık. Ekim ayında 5G test şebekesi üzerinde gerçekleştirdiğimiz hız denemesinde saniyede 2.9 gigabit üzeri hızlara ulaşarak 5G’de dünya hız rekorunu kırdık” dedi.

umit-i

Açık pozisyonlarını kapattık

2020 yılına ilişkin finansal hedefleri de açıklayan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “2020 yılında satış gelirlerimizdeki büyümenin yıllık yüzde 14, FAVÖK rakamımızın 12,4 milyar TL ve yatırım harcamalarımızın 5,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Son beş yılda mobil pazar payımızı 5 puan artışla yüzde 28 seviyelerine çıkardık ve pazar payımızı kârlı bir şekilde yüzde 30’un üzerine çıkartma hedefimize daha da yaklaştık” diye konuştu.

2017 yılında 2,8 milyar dolar olan net açık yabancı para pozisyonunu 2019 sonu itibariyle 370 milyon dolara düşürdüklerini belirten Ümit Önal, böylece net finansal giderlerinin ve net kârın daha öngörülebilir olmasını sağladıklarını kaydetti.

2020 yılında hem sabit genişbantta hem de mobil segmentte kapasite artışının yanı sıra hizmet kalitesini daha da yukarı taşımaya, müşteri deneyimini iyileştirmeye ve hızlı geri dönüşü olan yatırımlara odaklanacaklarını belirten Önal, “Aynı zamanda, 5G’ye hazırlık kapsamında çekirdek şebekemize yatırımlarımız devam edecek. 2020, her bir müşterimizi değerli hissettirdiğimiz ve müşteri memnuniyetini artırmak için daha fazla çalıştığımız bir yıl olacak” dedi.

En önemli işimizden biri güvenlik

Türkiye’nin siber açıdan da güvende kalması için ciddi çalışma yürüttüklerini belirten Ümit Önal, “Bu kapsamda internet içeriklerinin Türkiye’ye getirilmesi amacıyla küresel OTT’ler ile sözleşmeler imzaladık. Ayrıca siber güvenliğe ilişkin risklerin arttığı bir ortamda, Türkiye’nin en büyük izleme alanına ve en yüksek DDoS koruma altyapısına sahip Siber Güvenlik Merkezi’nin çatısı altında uçtan uca kurumsal güvenlik hizmetleri sunuyoruz” diye konuştu.

Bugün Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin tamamı dahil, kurumsal şirketlerden kamu kuruluşlarına ve KOBİ’lere kadar ülkemizin finansal gelişimine etki eden şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğunun en baş aktörü konumunda olduklarını belirten Önal şöyle dedi:

“Bu çözümlerin yanında dijital ödeme sektöründeki atılımlarımız da devam ediyor. Dijital finansal hizmetler alanındaki iştirakimiz TT Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. için yıl içinde BDDK’dan elektronik ödeme lisansı aldı. Bu faaliyet izni kapsamında Ödeme Hizmetleri şirketimizin “elektronik para kuruluşu” olarak dijital ödeme sektöründeki pozisyonunu güçlendirmeyi hedefliyoruz.”

Ülkenin en ücra köşesinde varız

Türk Telekom’un kırsalda da yatırımlarında hız kesmediğini sabit ve mobil hatlarda kapsama alanını giderek genişlettiğini belirten Ümit Önal, Van’daki son çığ felaketinde dahi Türk Telekom ekiplerinin bölgede hazır olduğunu ve hizmetlerini tam olarak yerine getirdiklerini söyledi. Örnek olarak Hakkari’nin Esendere bölgesinde yoğun kar altında Türk Telekom çalışanlarının hizmetlerini gösteren videoyu basın mensuplarıyla paylaşan Önal, arızanın hat ve iletişimin kesilmesine asla müsaade etmediklerini ve sorun nerede olursa olsun ülkenin en ücra köşesine hizmet götürdüklerini belirtti.

Zor coğrafya veya soğuk hava koşullarında dahi durma şansları olmadığını sabit, mobil ve diğer tüm hizmetlerde işin başında olduklarını belirten Ümit Önal, “Biz geçmişten gelen içinde finans da dahil birçok açığımızı kapattık” dedi. Yatırımlardaki başarının şehirlerde yapılabilecek operatörler arasındaki hız testlerinden de anlaşılabileceğini ifade eden Önal, sadece şehirlerde değil kırsalda da aynı iştiyakla çalıştıklarını ifade etti.

Muhtarlarımız dikkatli olsun

Kırsalda sabit hatlarda iletişimin kopmaması için her yolu denediklerini ancak kabloların çalınma riskiyle de karşı karşıya kaldığını ifade eden Ümit Önal, “Bizim görevimiz elbette kolluk görevi değil. Ancak muhtarlarımız da gelen hizmetlere sahip olmak zorunda. Sabit hatlarla ilgili kablo bağlantılarını ayakta tutmaya çalışırken diğer taraftan da insanları fibere, mobil hizmete geçirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Türk Telekom’un Vodofone ile birlikte son 2 yıldır 800’e yakın köye alt yapı götürdüklerini hatırlatan Önal, “Söz konusu yatırımlar devam edecek. Kısa süre sonra 800 baz istasyonu 900’e çıkacak” dedi. Türk Telekom’un kapsama nüfus oranında kapsama yükümlülüğü olduğunu, söz konusu oranın altındaki yerlerde bakanlığın kendilerinden fon kestiğini ve bu paraların yatırımlara gittiğini hatırlatan Önal, “Böyle yerlerde baz istasyonu kurma Ulaştırma Bakanlığı’nın uhdesinde. Yaklaşık bir baz istasyonu 60 bin dolara mal oluyor. Ama yine biz yatırımlarımızdan geri durmuyoruz” ifadelerini kullandı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR