Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Cuma 11 Eylül 2020 09:26

"HEDEF 1 MİLYAR DOLAR"

Ocak 2020 'de Deik /Türkiye -Tacikistan İş Konseyi Başkanı olarak Göreve başlayan Cihangir Fikri Saatcioğlu; "Türkiye ile Tacikistan arasında resmî rakamlara göre geçen sene 355 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşılmıştır" dedi.

"Hedef 1 milyar dolar"

Saatçioğlu, "Türkiye ile Tacikistan arasında ticaret hacminin artırılması ve  1 milyar dolara ulaşması için hedef belirlenmiştir.  Özellikle Türkiye ile Tacikistan arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi olduğunu ve iki ülkenin stratejik ortak olduğu da bir gerçektir. Şöyle ki 2019 Ağustos’ta Türkiye-Tacikistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 10'uncu Dönem Toplantısnda t iki ülke arasında yeni bir protokol imzalandı. Bu protokol, yatırım ortaklıkları başta olmak üzere, sanayiden teknolojiye, tarımdan enerjiye, ulaştırmadan müteahhitliğe, eğitimden kültür-turizme kadar geniş bir yelpazede iş birliklerini kapsamaktadır. Özellikle Türk Sanayi Ve Müteahhitlik tecrübesi ve deneyiminin Tacikistan’a aktarılması konusunun çok önemli bir fırsat olduğunu vurgulamak gerekir .

İki ülke arasında ki KOBİ işbirliği planının, Tacikistan’ın ekonomisine ve dolayısıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmine çok ciddi katkı sağlayacağının ön görüldüğü bu konjonktürde; iki ülke arasında milli teknoloji ve güçlü sanayi vizyonuyla yüksek katma değerli ve teknoloji odaklı üretimi ana hedefi olarak belirlenmiştir. 

Türkiye ilk sıradadır. Türkiye‘de Tacikistan’ın ticaretinde 4. Sırada yer almaktadır"şeklinde konuştu.

Deik/Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatcioğlu şunları söyledi;

"Ticari Faaliyetlerin pandemi döneminde askıya alınmaması adına 14 Eylül Pazartesi 14:00 -16:00’da Deik Çatısı altında Türkiye-Tacikistan Interconnected Business Online Toplantısı Gerçekleştireceklerini Hem Türkiye’den hemde Tacikistan  tarafından firmaların katılımı ile farklı sekötörler’de tarım -gıda ,tekstil ,inşaat -enerji ve diğer sektörlerdeki  firmaları bir araya getireceklerini söyledi. Tacikistan’ın  Son dönemde Özellikle Türk firmalarının dikkatini çekmeyi başarmış  Orta Asyanın Parlayan yıldızı konumuna gelmiş bir ülke olduğunu söyleyen Saatcioğlu ;Deik’in özellikle Pandemi döneminde Türkiye’de dijital entegrasyonu sağlayan kurumların başında gelmesi nedeni ile Türkiye’de bir çok farklı kurumla ve farklı bölgeler’deki oda ve stk’lar ile Tacikistan’da ki yatırım fırsatlarını aktarma noktasında 10’a yakın Tacikistan ülke günü etkinlikleri gerçekleştirmiş bulunmaktadır..Bu sayede Türk firmalarının dikkatini Tacikistana çektiğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim.14 Eylül’de gerçekleşecek Turkiye-Tacikistan Interconnected toplantısına Orta asya Pazarını hedef alan bütün firmalara özellikle davette bulunmak isterim."


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR