Dolar $
32.59
%0.2 0.06
Euro €
34.86
%0.31 0.1
Sterlin £
40.57
%-0.09 -0.03
Çeyrek Altın
4095.05
%0.68 27.39
SON DAKİKA
GÜNDEM Pazartesi 03 Ağustos 2020 10:22

GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA

Koronavirüsün inatçı bir şekilde yayılmayı sürdürmesi dünyanın büyük bölümünde ekonomik toparlanmanın aksamasına neden olurken, dört kıtada merkez bankaları bu hafta faiz kararlarını açıklayacak

Gözler Merkez Bankalarında

Her ikisi de salgından oldukça kötü etkilenen Brezilya ve Hindistan'ın para otoriteleri büyük bir ihtimalle borçlanma maliyetlerini düşürecek. İngiltere'den Avustralya'ya diğer merkez bankaları -Fed'e benzer bir şekilde- tetikte olma ve desteklerini sürdürme taahhüdünde bulunabilir.

Kovid-19'un neden olduğu beklenmedik büyüme krizi tüm dünyada parasal otoritelerin genişlemeye gitmesini tetikledi. Ancak yetkililer en uygun teşvikin "aşı" olduğunun farkında. Normal şartlarda ekonomik tahminlerin kılavuzluk ettiği merkez bankaları, bu kez politika görünümünün önündeki sisin dağılması için sağlık alanındaki gelişmeleri beklemek durumunda kalıyorlar.

Normal şartlar-altında büyüme tahminlerini Perşembe günü açıklayacak olan İngiltere Merkez Bankası (BoE), bu tahminlerin "senaryolar olarak değerlendirilmesi konusunda ısrarcı. Çünkü koronavirüs bu çeşitli ihtimallerin olasılık dağılımını bozuyor.

Gelecek günlerde yedi merkez bankasının bir araya geleceği toplantıda, aralarında Çekya, Tayland ve Gürcistan'ın da bulunduğu politika yapıcılar virüsle mücadele için atılan adımlardan kaynaklı ekonomik hasarlar üzerinde çalışacaklar.

Bloomberg Economics baş ekonomisti Tom Orlik, "Brezilya'nın muhtemel faiz indirimi, Hindistan'ın geçmişteki genişlemeye ilgiyi artırmaya yönelik adımları ve İngiltere'de toparlanmanın yeniden değerlendirilmesi merkez bankalarının oyun dışı olmadığı gösteriyor. Ancak yine de krizin ilk aciliyetinin geride kalması, piyasaların istikrara kavuşması ve ciddi bir adım atacak alan kalmaması dikkatleri maliye politikasına kaydırdı." dedi.

Avrupa

BoE'nin gelecek haftaki toplantısında herhangi bir adım atması beklenmiyor. Ancak dikkatler gelecek adımlara ilişkin sinyaller üzerinde olacak. Özellikle de politika yapıcıların faizleri sıfırın altına çekmeye eğilimli olup olmadığı konusuna odaklanılacak. Aynı gün karar açıklayacak olan Çek merkez bankasının da faiz değişikliğine gitmesi beklenmiyor.

Asya

Avustralya MB Perşembe günü toplanacak ve beklenti gecelik nakit oranını ve üç yıl vadeli Hazine tahvil faiz hedefini değiştirmeyeceği yönünde. Tayland MB'nin faizleri rekor düşük seviyede tutması ve sınırlı politika alanını ekonominin daha da kötüleşmesi durumunda ihtiyaç halinde kullanmak üzere saklaması bekleniyor. Hindistan MB (RBI) Perşembe günü manşet enflasyondaki yükselişe rağmen büyüme görünümünü desteklemek için muhtemelen faiz indirecek.

banka-i

Latin Amerika

Kolombiya MB, Pazartesi günü, faizleri yüzde 2.25'e indirerek Ağustos için de 25 baz puanlık indirim için kapıyı aralık bıraktığı 31 Temmuz toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. İki gün sonra Brezilya MB, faiz indirimine giderek gecelik faizi yüzde 2 ile rekor düşük seviyeye çekebilir.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR