Dolar $
32.54
%0.15 0.05
Euro €
34.75
%0.02 0
Sterlin £
40.5
%-0 -0
Çeyrek Altın
4090.88
%0 0
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Pazar 15 Mart 2020 02:53

GELECEĞE DAHA FAZLA YATIRIM

2019 yılında güçlü finansal sonuçlar elde eden Danfoss, temel iş kollarına yatırım temposunu ve müşterileri için en cazip teknoloji ortağı olma konumunu korudu.

Geleceğe daha fazla yatırım

Danfoss, 2019 yılında satışlarını %3 artırarak seneyi 6,3 milyar Avro seviyesinde tamamladı ve operasyon karını (EBITA) %6 artırarak, %12,3 oranı ile 771 milyon Avro seviyesinde açıkladı. Danfoss’un operasyon faaliyetlerinden gelen nakit akışı ise %17 artarak 789 milyon Avro seviyesine ulaştı.

Danfoss Başkan ve CEO’su Kim Fausing konuyla ilgili yaptığı açıklamada: "2019 yılı Danfoss için iyi geçti. Pazarın zorlu koşullarına rağmen kazancımızı artırdık ve büyüdük. Dünyayı dönüştürmeye devam eden küresel megatrendler Danfoss için yeni fırsatlar yaratıyor. Örneğin iklim değişikliğine yönelik dünya çapındaki çözüm arayışları, ilgili alanlarda teknoloji ve çözüme yönelik talebi artırıyor. Bunların arasında özellikle enerji verimliliği, sektör eşleşmesi, elektrifikasyon ve yenilenebilir enerjiyi sayabiliriz. Bu açıdan baktığımızda Danfoss'un çözümleri, küresel trendlerle hiç olmadığı kadar örtüşüyor. Stratejimizin merkezinde uzun vadeli değer yaratma hedefi yatıyor. Değer yaratmanın en iyi yöntemi ise temel iş kollarımızda dünya çapındaki liderliğimizi sürdürmek ve teknoloji anlamında öncü konumumuzu korumaktan geçiyor. Bu nedenle Danfoss’un müşterilerimiz ve ortaklarımızın tercih ettiği küresel teknoloji ortağı olma konumunu koruyarak planlı yatırımlarımıza gelecekte de devam edeceğiz." dedi.

Danfoss, yenilikçi çözümlere yatırım temposunu 2019 yılında da sürdürdü. İnovasyona yönelik harcamalar %7 artarak 272 milyon Avro seviyesine, satışların %4,3 oranına ulaştı. Danfoss, segmentlerini daha da kuvvetlendirmek amacıyla 2019 yılında dört şirketi daha bünyesine kattı. Bu yatırımlar neticesinde elektrifikasyon çözümleri otobüs, kamyon, ağır hizmet vasıtaları ve deniz taşıtları alanlarında genişlerken, bina ısıtma sistemleri ve bölgesel ısıtma şebekelerinin optimizasyonunda kullanılan yapay zeka tabanlı akıllı çözümler gibi yeni teknolojiler de portföye katıldı. Danfoss ayrıca, temel iş kollarından biri olan mobil ve endüstriyel hidrolik alanında dünya liderliğine yükselme amacıyla Eaton'la hidrolik iş kolunu satın alma konusunda anlaştı.

Türkiye ve bölgede Danfoss

Danfoss Türkiye Genel Müdürü Emre Gören de 2019 yılı ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise: “2019 yılı Türkiye’de faaliyet gösterdiğimiz ana pazarların somut değişimler yaşadığı bir yıl oldu. İnşaat pazarının konut kısmındaki daralma devam ederken yerel seçimler sonrası belediye altyapı yatırımlarının azalması neticesinde, ciro ve organizasyonumuzun bu sektörlerdeki yüzdesel ağırlığını diğer sektörlere kaydırdık, gerçekleştirdiğimiz yeniden yapılanma ile firmamızın rekabetçi altyapısını koruduk. Strateji ve önceliklendirmenin önem kazandığı bu dönemde öncelikli alanlarımızdaki pazar liderliğimizi güçlendirme ve büyüme odaklarımızda da payımızı artırma imkanı bulduk. Değişen pazar ve kur dinamikleri ile yerli makina ve sistem üreticileri, 2019 yılında dış pazarlarda büyüme fırsatı yakaladı. Danfoss olarak özellikle iklimlendirme ekipmanları, soğutma sistemleri, endüstriyel ve gıda sektörüne yönelik makina üretimi alanında çalışan müşterilerimizi, uygulama ve kalite anlamında rekabetçi kılarak yurtdışı pazarlardaki büyümelerine destek olma gururunu yaşadık. Özellikle bu alanlardaki müşteri portföyümüzü genişletirken, bölgesel ısıtma, ticari bina sektörü, ağır sanayi ve gemi inşa alanlarındaki büyüme trendimizi devam ettirdik. Ayrıca, 2019 yılında sektördeki öncü rolümüzü de devam ettirerek, Danfoss’un kanun ve düzenlemelere tam uyumlu, şeffaf ve güvenilir operasyonunu teyit eden YYS sertifikasını almaya hak kazanan sayılı firmalardan olduk. Türkiye’deki yaklaşık 110 kişilik güçlü ekibimizle Ortadoğu ve Afrika bölge organizasyonumuza yetkin insan kaynağı sağlamaya da devam ediyoruz. Bu sene içinde deselinasyon, mobil hidrolik ve soğutma gibi alanlarda yetkin arkadaşlarımız, Türkiye’deki tecrübelerini yansıtmak üzere bölge ülkelerinde görevler alarak Danfoss Türkiye’yi başarıyla temsil ettiler ve organizasyonel verimliliğimize katkı sağladılar.” dedi.

2019 Yıllık Raporundan:

2030 yılında CO2 nötr: Danfoss en geç 2030 yılına kadar CO2 nötr olmak gibi yeni bir iddialı hedef belirledi. Danfoss 2007 yılından bu yana enerji yoğunluğunu %45, CO2 emisyonunu ise %33 azalttı. Bu başarının ardındaki en büyük etken, şirketin dünya çapındaki en büyük fabrikalarında hayata geçirilen enerji tasarrufu projeleri oldu. 2019 Sürdürülebilirlik Raporu'nda bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

2025 yılında %30 kadın lider: Danfoss kadın lider oranını 2022 yılına dek %25 ve 2025 yılına dek ise %30 seviyesine yükseltmek gibi yeni ve iddialı hedefler belirledi. Danfoss, 2019 yılında dünya çapındaki liderlik pozisyonlarının %20’sinin kadınlardan oluşma hedefini gerçekleştirdi. 2019 Sürdürülebilirlik Raporu'nda bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

2019 yılı finansal sonuçları:

Satış hacmi %3 büyümeyle 6,285 milyar Avroya ulaştı (2018: 6,098 milyar). Yerel para birimiyle %1 oranında büyüme.

Operasyon karı (EBITA) %6 artışla 771 milyon Avro seviyesine ulaştı (2018: 724 milyon). EBITA marjı %12,3 olarak gerçekleşti (2018: %11,9).

Net kar %8’lik bir artışla 502 milyon Avroya ulaştı (2018: 463 milyon).

Esas faaliyetlerden kaynaklanan nakit akışı %17 artışla 789 milyon Avro'ya ulaştı (2018: 673 milyon).

İnovasyon yatırımları %7’lik bir artışla 272 milyon Avroya ulaştı (2018: 255 milyon), bu rakam satışların %4,3’üne denk geliyor (2018: %4,2).

2020 beklentisi: Danfoss günümüzün belirsiz koşullarına rağmen pazar payını artırmayı ya da korumayı, 2019 seviyesine göre karlılığı sürdürmeyi ve sürdürülebilir değer yaratma yatırımlarını devam ettirmeyi planlıyor. Eaton'un hidrolik iş kolunun satın alınmasının etkileri bu tahminde değerlendirmeye alınmamıştır. Anlaşmanın bu yıl sonuna dek sonuçlandırılması bekleniyor.


ABONE OL