Dolar $
32.58
%0.18 0.05
Euro €
34.76
%0.06 0.02
Sterlin £
40.51
%-0.21 -0.08
Çeyrek Altın
4095.99
%0.7 28.32
SON DAKİKA
EKONOMİ Perşembe 19 Kasım 2020 05:46

FAİZİN YÜZDE 15 OLMASI BEKLENİYOR

Merkez Bankası'nın (TCMB) Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artışla %15'e yükseltmesi bekleniyor.

Faizin yüzde 15 olması bekleniyor

Katılımcılar TCMB'nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinin %10.25'ten %15'e yükseleceğini tahmin ettiler. Bu durum hali hazırda gecelik faizlerin %14.75, ağırlıklı ortalama fonlama faizinin de %14.64 olduğu göz önüne alındığında pratikte sınırlı bir artırım anlamına gelecek. Ancak yine de piyasalar 19 Kasım'daki kararı, yeni ekonomi yönetiminin ilk önemli sınavı olarak görüyorlar.

Reuters'ın 21 ekonomistin katılımıyla tekrarladığı ankette göre şu anda %10.25 olan politika faizi için beklentiler %12.25 ile %16 arasında yer aldı.

TCMB başkanlığına Murat Uysal'ın yerine, AKP'nin en kıdemli ekonomi yöneticilerinden olan Naci Ağbal; bunu takiben sosyal medyadan sürpriz şekilde istifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yerine ise Lütfi Elvan atanmıştı.

Erdoğan geçen hafta, "Ekonomide girdiğimiz yeni dönemin hayırlı olmasını diliyorum" dedi ve yatırımcılara yeni ekonomi yönetimini destekleyeceği yönünde mesaj verdi.

Erdoğan sürdürülebilir güçlü büyüme ve istihdam artışının yolunun fiyat istikrarından geçtiğini "bir başka ifadeyle enflasyonun kontrol altında tutulmasından geçtiğini" söyledi ve "Faizlerin en azından enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti, bu konuda verdiğimiz mücadeleyi zora sokuyor" dedi.

Piyasalar, TCMB ve Hazine'deki yeni yönetiminin olumlu algılanan ilk sinyallerinin ardından siyasetin açıklamalarını da bekliyorlardı. Erdoğan'ın açıklamaları ise bu beklentinin teyit edilmesini sağladı.

TL'deki değer kaybının enflasyon üzerindeki en önemli unsur olduğunu söyleyen Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan, para biriminin istikrara kavuşması için politika adımlarının atılması gerektiğini ifade ederek, "Piyasa, merkez bankasının yeni yönetiminden gerektiği zaman gerekli politika adımlarını yalın ve basit bir şekilde, dolaylı yollara başvurmadan atabilmesini bekleyecektir" dedi.

Reuters anketinde, 10 ekonomistin katılımına göre politika faizinin ise yıl sonunda %15.25'e yükseleceği tahmin edildi. Tahminler %14.25-%16.25 bandında yer aldı.

TCMB Ekim ayındaki PPK toplantısında bir haftalık repo faizini beklentilerin aksine sabit tutarken, faiz koridorunun üst sınırı olan geç likidite penceresi faizini %14.75'e yükseltmişti. Bu adım sonrası TL neredeyse her gün gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışarak değer kaybetmişti.

Dolar/TL faiz kararının ardından 6 Kasım'da yeni tarihi zirve olan 8.58'e yükseldikten sonra ekonomi yönetiminin değişmesinin etkisiyle 7.6'lı seviyelere kadar gerilemişti. TL, Salı günü ise 7.80 seviyesine kadar yükseldi.

Ağbal, atamasının ardından yaptığı ilk açıklamada, TCMB'nin temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu ve bu amaç doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını söyleyerek, bu haftaki toplantıya kadar mevcut durumu gözden geçirerek gerekli politika kararının alınacağını eklemişti.

Piyasa tarafından başarılı bir teknokrat olarak görülen Ağbal'ın daha ortodoks bir para politikası izleyeceği ve faiz koridoru veya diğer yolları kullanmaktansa politika faizini artıracağı öngörülüyor.

TCMB faiz kararını bugün saat 1400'da açıklayacak.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR