Dolar $
32.49
%-0.18 -0.05
Euro €
34.88
%0.15 0.05
Sterlin £
40.68
%0.06 0.02
Çeyrek Altın
3997.9
%1.01 39.54
SON DAKİKA
Enerji Cuma 21 Ağustos 2020 16:15

DOĞALGAZ MÜJDESİ!..

Kamuoyunun merakla beklediği 'müjde'yi açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metroküp doğalgaz rezervi keşfetti" dedi. Erdoğan, hedeflerinin 2023 yılında Karadeniz gazını kullanıma sunmak olduğunu söyledi.

Doğalgaz müjdesi!..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce dile getirdiği 'müjde'yi Dolmabahçe'den 'Millete Sesleniş' konuşmasıyla açıkladı.

"Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi" diyen Erdoğan, "Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'Rabbim bize görülmedik zenginlikte bir kapı açtı'

Doğu Akdeniz'de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır. Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir. İnsanlık bizde, petrol onlarda kalmış olabilir. Rabbim bize bambaşka bir yerde, hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı.

Bugünlere elbette kolay gelmedik. Ülkemizde çok uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmaları genellikle kiralama usuluyle yapılır. Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017'de yeni baştan belirledik.

Şimdi müjdemizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.

'Her arayan bulamaz, ama bulanlar arayanlardır'

Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metroküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik.

Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor.

Keşifler için söylenen o güzel sözü sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlamak istiyorum; her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.

Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz.

Doğalgazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız.

'Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar durmak, dinlenmek yok'

İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz'den de bekliyoruz. Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah'ın izniyle devamı da gelecek.

Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz'de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk.

Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok.

Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz.

Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiften sonra artık önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz. Milletimizin refahı için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bugün gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin.

AB, Yunanistan'ı şımartıp üzerimize salarken sergilediği çifte standart sebebiyle bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir.

Albayrak: Cari açığı değil cari fazlayı konuşacağız

Erdoğan'ın ardından söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, "Mutluyuz, gururluyuz. Ağustos ayı zaferler ayı. Bugün yine bir ağustos ayında on yıllardır süre gelen enerji alanında makus talihini tarihe gömdüğümüz bir sürece şahitlik ediyoruz. Özellikle enerji başta olmak üzere ekonomi olmak üzere ülkemiz büyük ve güçlü tam bağımsızlık yolculuğunda büyük adım attı. Bugün burada ifade edilen keşif 83 milyonun. Buradaki potansiyelle gündemimizde cari açığı değil cari fazlayı konuşacağımız dönemin başlayacağını görmüş oldum'' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlediği toplantıda kamuoyunun merakla beklediği 'müjdeye' ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de video konferansla katıldı.

Dönmez: Gaz son derece kaliteli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, "Yaklaşık 500 metrelik bu rezervde gazla buluştuk. Sürekli testleri yapıldı, yapılan test analizden sonra TPAO'dan çalışan uzmanlarımız gaz miktarını rezerv miktarını tespit ettiler. Yaklaşık 1000 metre daha derine ineceğiz. Aşağıda iki katmanın daha olduğunu, oralarda da gaz kaynağına da ulaşacağımızı gösteriyor. Testlerden sonra gaz son derece kaliteli" diye konuştu.


ABONE OL