Dolar $
32.57
%0.15 0.04
Euro €
34.83
%0.53 0.18
Sterlin £
40.49
%0.83 0.33
Çeyrek Altın
3984.99
%0.48 18.88
SON DAKİKA
Turizm Pazartesi 25 Ocak 2021 03:42

ÇİN YENİ YILINDA HONG KONG

Hong Kong a 50 kereden fazla seyahat ettim. Orada biriktirdiğim o kadar çok hatıra var ki, anlat anlat bitmez. Ayrıca hala orada yaşayan dostlarım, sevdiğim mekanlarım var. Hong Kong her şeyi ile çok özel bir ülke.

Çin yeni yılında Hong Kong

Çin yeni yıla hazırlanıyor. 12 Şubat 2021 itibarı ile Öküz yılına giriyor. Çin astrolojisinde her seneyi 12 ayrı hayvan figüründen biri temsil ediyor. Bunlar; fare, kaplan, ejderha, at, maymun, köpek, tavşan, öküz, koyun, yılan, horoz ve domuz yılıdır. Ayrıca etkileşimi olan 5 tane de element vardır: Ağaç, metal, su, ateş ve toprak. Oldukça karmaşık bir hesaplama sistemine göre o yıl toplumun ve bireyin ne şekilde etkileneceği ve nasıl bir yıl geçireceği hesaplanır. Yeni yıl her zaman büyük bir coşku ile kutlanırken, bu sene pandemi dolayısı ile her şey biraz farklı. 

Çin'in yeni yıl hazırlıkları devam ederken, benim için Hong Kong günlerimi anımsamamak mümkün değil tabii. 

Victoria Limanı

Hong Kong a 50 kereden fazla seyahat ettim. Orada biriktirdiğim o kadar çok hatıra var ki, anlat anlat bitmez. Ayrıca hala orada yaşayan dostlarım, sevdiğim mekanlarım var. Hong Kong her şeyi ile çok özel bir ülke. Ülke diyorum oranın yönetimi kendi içinde özerk bir yapıya sahiptir. Hong Kong 1997 yılına kadar bir İngiliz kolonisiydi. Hong Kong’un yeniden Çin’e geçişi üzerine Birleşik Krallık ve Çin hükümetleri, Hong Kong’u gelecek 50 yıl boyunca yönetecek temel bir yasa, diğer bir değişle küçük bir anayasa üzerinde anlaştılar. Bu temel yasaya göre Hong Kong, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı bir özerk idari bölge olarak kendi para birimine, hukuk sistemine ve parlamenter sisteme sahip olarak kabul edildi. 

Nereleri gezmeliyiz derseniz size hemen, Victoria Limanı’nı önereceğim. Bu semtte çok şık oteller, restoranlar var. Daha halkın içine girmek isterseniz mutlaka Nathan Road alışveriş caddesine gitmelisiniz. Limandan metro ve iki katlı belediye otobüsleriyle gidebilirsiniz. Bana çok ilginç gelen gece pazarlarıydı. O kadar çok değişik eşya var ki ne alacağınızı şaşırıyorsunuz. Bu pazarın en güzel tarafı da pazarlığa açık olması ve fiyatların da uygun olması. Bir diğer turistik yer de Peak Tepesi, dik bir yokuşu trenle çıkmak çok heyecan verici. Hele trenin 1888 yılında yapılan tren olduğunu bilirseniz   biraz heyecanlanıyorsunuz. İngilizlerden kalma çay saatleri başka bir hikaye... Uzak Doğu’nun, yani Çin'in, batı dünyası ile buluştuğu bir nokta burası. Çok önemli bir liman kenti, finans ve güç merkezi, dünyanın ve özellikle Güney Doğu Asya'nın da önemli bir ticaret merkezi. Kısa bir not daha size, Hong Kong da Istanbul gibi ortasından deniz geçen bir şehir. Ama karşı yakanın ismi Kovloon, diğer yakanın ismi Hong Kong. 

hong-1

Lüks markaların cenneti

Karşıdan karşıya modern motorların yanı sıra eski dönem yelkenlileriyle geçebiliyorsunuz. 

Hong Kong deyince buram buram çok yoğun bir iş temposunun aktığı iş kuleleri gelir aklıma. Bir de yaptığım gecenin gündüze karıştığı iş seyahatleri... 

Hong Kong bir de lüks markaların cennetidir. Dünyanın her yerinden, özellikle de Çin’den gelen zenginlerin inanılmaz paralar kazandığı ve harcadığı bir merkezdir. Çinli zengin hanımların 5 yıldızlı otellerde sadece alışveriş çantalarını bırakmak için lüks otel odaları kiraladıklarını gördük. Louis Vuitton gibi çok lüks markaların önünde insanların uzun kuyruklarda beklediği bir şehirdir Hong Kong. Beni ise çok daha fazla yerel pazarlar, yerel insanların yemek yediği, vakit geçirdiği mekanlar çeker. Bu nedenle Hong Kong'un sokaklarını karış karış gezmek, arka sokaklarında saklı küçük tapınaklarını keşfetmek, parklarda oyun oynayan insanlara denk gelmek, akşam üstü 1881 Heritage de mutlaka güzel bir 5 çayı içmek gerekir. Kanton Yolu üzerinde birinci sınıf konumuyla "1881 Heritage", Tsim Sha Tsui kültür ve alışveriş merkezinin ortasındadır. Hong Kong Kültür Merkezi, Hong Kong Uzay Müzesi, Hong Kong Sanat Müzesi ve Kowloon Parkı'na sadece birkaç adım uzaklıktadır. “1881 Heritage”, MTR, feribot ve otobüs dahil çeşitli toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşılabilir. Buradan limanda yüzen Star Ferry gemiciklerini izlemek, her zaman çok keyifli olur.

Yakın adalara gidin

Hong Kong’a giderseniz mutlaka yakın adalara gidin. Ben hafta sonları ise mutlaka Hong Kong'un dışına çıkar feribotlarla ya Lamma ya Makau adasına giderdim. Ya da geleneksel yelkenli teknelerle denizin kıyısından Stanley kasabasına ulaşıp, orada yerel pazarı gezer, öğle ya da akşam yemeğini o güzelim sahil kasabasında yerdim. 

Çok otantiktir Hong Kong.  Uzak Doğunun tüm elementlerini bulduğunuz, rengarenk , sıcak nemli havalarda yemek kokularının havaya karıştığı, gece ve gündüz çok canlı olan bir şehirdir. En güzeli de ulaşımın çok rahat olmasıdır. Araç sahibi ve otopark yeri sahibi olmak çok pahalı olduğundan taksilerle ve toplu taşıma ile hareket etmek çok ekonomik ve sorunsuzdur. Güneş ve yağmurdan korunmak için şehir öyle bir dizayn edilmiştir ki, bir çok rotada açık havada yürümenize rağmen hiç ıslanmadan, güneşe maruz kalmadan şehrin bir ucundan diğer ucuna yer altından varabilirsiniz. Yemek yemeği seviyorsanız, bir cennettir Hong Kong. Tüm dünya mutfakların olağanüstü restoranları burada bulunur. Örneğin Çin, Japon, Vietnam, Hint, Moğol, İtalyan, Alman, İspanyol, Fransız ve hatta Türk restoranları muhteşemdir. Birçoğunun manzarası da şahanedir. Lüks otellerde, restoranlarda ve barlarda canlı müzik olur. Özellikle Filipinli gruplar şarkı söyler, müzik yapar bu tip yerlerde. Hafta sonları aileler ve gençler mutlaka Victoria Limanı kıyısında “Avenue of Stars” da yürüyüş yapar. Yani eskilerin değimiyle “Piyasa Yaparlar. Bu yolun çevresinde yapılan konserler ve diğer kermes gibi aktiviteler dolar taşar. Hong Kong müzesi de çok değerlidir. Harika resim ve sanat sergileri olur, akşamları güzel konserler, baleler, operalar seyredebilirsiniz. Hong Kong Island tarafında ise yazın Victoria Peak de bir yürüyüş yapmak çok keyiflidir. Burası Hong Kong şehrinin en serin ve en yeşil bölgesidir. Peak’in tepesinde “Lookout” restoranında bahçede oturup leziz bir deniz ürünleri yemeği yemek ve ardından peak’in etrafında uzun bir yürüyüş yapmalısınız. 

Kadınlar pazarı

Alışverişi sevenler için olağanüstü bir yerdir Hong Kong. İster lüks mağazalardan, ister Harbour City, ister Ocean Terminal’de gezin ister büyük alış veriş merkezlerinden alış veriş yapın, ya da isterseniz yerel mağazalardan alış veriş yapın ama mutlaka Mong Kok’da bulunan çok uygun fiyata hediyelik eşya alabileceğiniz “Ladies Market” adındaki kadınlar pazarına gitmeyi unutmayın. İnanılmaz çeşitlilikte alışveriş yapmak ve gezmek mümkündür. Yeni çıkan elektronik ürünleri o pazarda çok ucuza alabilirsiniz.  Her keseye ve her ihtiyaca göre ürün çeşitliliği çok bol ve güzeldir. Elbette elektronik eşya almak isteyenler için de Hong Kong bir vahadır. Tüm elektronik yenilikleri bu pazarda rahatlıkla bulursunuz. 

Hele bir de yerel dostlarınız varsa, pazarlığın tadına doyum olmaz. 

Geçen seneye kadar her gün İstanbul’dan birçok havayolu Hong Kong seferi yapıyordu. Şu an bu destinasyona havayolu şirketleri çok daha kısıtlı olarak uçuyor. Umarım en kısa zamanda her şey tekrar yoluna girer ve eskisi gibi rahat rahat seyahat edebiliriz. Eğer gitmediyseniz, merak ettiğiniz konular varsa bana www.denizdikmenblue.com adresinden ulaşabilirsiniz.  Hep mutlu olun, hep sağlıklı olun ve çok gezin inşallah. 

hong-3

+++++++

Hong Kong notları

1.Dim Sum: İçi etli, deniz ürünlü yiyebileceğiniz büyük sepetlerde servis edilen haşlanmış manti biçimindedir. Özellikle sıcak çayın yanında servis edilir ve damak tadımıza uygundur.

2.Pekin Ördeği: Çok ince kesilmiş ve kızarmış, çıtır ördek etidir. Pekin çıkışlıdır ama fakat muazzam lezzetlidir. Favorilerim arasındadır. 

3.Izgara tavuk, Kaz eti ve Güvercin eti Hong Kong’da sevilir

4.Wonton Noodles El yapımı taze ince uzun makarna, içi karidesli dim sum ve yeşilliklerle birlikte çorba seklinde hazırlanır. Yemesi çok keyiflidir.

5.Fried Rice: Yumurtalı ve karidesli sıcak wokta hazırlanmış pilav ve yanına haşlanmış Çin lahanası çok güzel olur.

6.Steamed fish:  Haşlanmış balık ve genel olarak deniz ürünleri ve ıstakoz birçok restoranda servis edilir, çok leziz ve sıhhidir.

7.Hotpot: Hong Kong’un kış günlerinde (havalar 20 derecenin altına düşünce) yenilen bir yemektir. Yuvarlak masa etrafında oturulup ortada kaynamış bir çeşit çorba vardır. Diğer tabaklarda çok ince dilimler halinde hazırlanmış özellikle et çeşitleri, tavuk, balık, tofu, ince doğranmış sebze. Bunlar seçiminize göre chop sticklerle bu kaynayan çorbanın içine atılıp bir kaç dakika sonra isteğinize göre pişirilir ve çorbadan çıkarılıp değişik soslara batırılıp yenir. Çorba kâsesi ortaktır.

Çin mutfağı çok zengin ve çok sıhhi olduğu için herkesin damak tadına uygun çok çeşit yemek vardır.

hong-2 

++++

 

Hong Kong’a gitmek için nedenler:

 

Vizesiz Uzak Doğuyu seyahat edip tanımak için güzel bir fırsat

THY direkt uçuşları çok konforlu

Havaalanından şehre Airport Express treni ile hem çok uygun hem çok hızlı bir şekilde şehir merkezlerine ulaşım sağlanabiliyor

Hong Kong’da şehrin içinde araç olmadan hareket etmek çok ucuz ve rahat

Yemek sorunu yasamazsınız, her turlu mutfaktan ve fiyat kategorisinde yiyecek içecek var

Koloniyal döneminde maalesef Hong Kong’un tarihi ve kültür dokusu neredeyse yok edilmiştir. Ancak dini merkez olarak Hong Kong’un biraz dışında kalan Po Lin manastırı ve özellikle Çin yeni yılında yerlilerin ziyaret ettiği Won Tai Sin tapınağı, Centraldaki Man Mo tapınağı ve 1000 Buddha heykelciğin bulunduğu Tenthousand Buddha Monastery ziyaret edilebilir

Doğada yürüyüş yapmayı seviyorsanız Hong Kong sırtlarında günlük çok güzel hiking turları yapılmaktadır. Buradan şehrin değişik bir yüzünü tanımak ve güzel Hong Kong manzaraları da görmek mümkün.

Çocuklu aileler için Disneyland Hong Kong ve Oceanpark ziyaret edilip gün boyunca aktiviteler yapılabilir.

hong-4
ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR