Dolar $
32.57
%0.08 0.02
Euro €
35.03
%0.6 0.21
Sterlin £
40.76
%0.29 0.12
Çeyrek Altın
3978.91
%0.53 20.78
SON DAKİKA
Yerel Yönetimler Pazar 22 Kasım 2020 14:52

BAŞAK PROJESİ'NE BÜYÜK İLGİ

Ankara'da kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla uygulamaya sokulan, Başkent Ankara Köy Evleri Projesi'ne (BAŞAK) ilgi günden güne artıyor. Proje kapsamında mahallerine ya da kırsal alanlara ev yaptırmak isteyen vatandaşlar, zemin etüdü, mimari, statik, elektrik ve mekanik projeler için hiçbir ücret ödemeden, 11 tipteki evlerden birini seçebiliyor. Maliyetleri azalan ve tasarruf sağlayan vatandaşlara, başvuru kapsamında yapı projeleri teslim edilmeye başlandı.

Başak Projesi'ne büyük ilgi

Başkent'te kırsal kalkınmayı desteklemek için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından hayata geçirilen, Başkent Ankara Köy Evleri Projesi’ne (BAŞAK Projesi) vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.  Mahallelerine ya da kırsal alanlara, belirlenen 11 tipteki evi yaptırmak isteyen ve projeye başvuru yapan vatandaşlara yapı projeleri teslim edilmeye başlandı.

Göçü tersine çevirmek

Köyden kente göçü tersine çevirmek ve kırsal yerleşim alanlarında yerleşimi teşvik etmek amacıyla Türkiye’de ilk kez bir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan, BAŞAK Projesi ile yöreye özgü mimarinin korunması ve devam ettirilmesi de hedefleniyor.

903 mahalle yararlanabilecek

Projeden Ankara genelinde nüfusu 5 bin kişinin altında olan 903 mahallede bulunan vatandaşlar faydalanabileceğini belirten Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Kırsal Planlama Şube Müdürü Erinç Üçkardeşler, şu bilgileri verdi: “Ankara’nın plan kararlarında bazı hedeflerimiz var. Kırsal bölgelerde tarımın teşvik edilmesi, tarımda istihdamın artırılması ve ters göç dediğimiz kentten köye göçün temin edilmesi. Bu felsefeyle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'ın talebi doğrultusunda 11 farklı tip proje ürettik. Temel hedefimiz bu projeler üzerinden vatandaşlarımızın kırsal içerikli yerleşim alanları içerisinde yapı yapmaları için kolaylık sağlamaktı. Mevzuat hükümlerini belediye meclis kararına bağladıktan sonra kırsal nitelikli yerleşim alanlarını tespit ettik. İlçe belediyelerin de katkılarıyla da süreci devam ettiriyoruz.”

Avantaj sağlayan proje

BAŞAK Projesi kapsamında mahallelerine yaptıracakları evlerinin projelerini Büyükşehir Belediyesine yaptırarak çok özel avantajlar ve büyük miktarda tasarruf sağladıklarını belirten başvuru sahipleri düşüncelerini şu sözlerle dile getirdiler:           

-Özgür Bozkurt: “Projeyi en başından beri takip ediyorum. Hatta projeye ilk başvuranlardanım. Kahramankazan Kışla Mahallesi’nde bulunan arazime evimi yaptıracağım. Maliyetlerimiz büyük oranda düştüğü gibi Büyükşehir Belediyesi de neredeyse yarı maliyeti üstlenmiş durumda. Büyükşehir burada vatandaşlara yardım eden gizli bir el.

-Esra Yıldız: “2019 yılında Mansur başkanımızın bu projesinin başlayacağına dair bilgiler almıştık. Daha sonra bu projenin ne zaman gerçekleşeceği günü merakla beklemeye başladık. Bu projenin bize sağlayacağı avantajları öğrendikten sonra başvurduk. Şu an çok mutluyuz. Evimiz için hiç proje masrafı vermedik.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR