Dolar $
32.55
%0.01 0
Euro €
34.87
%0.01 0
Sterlin £
40.58
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
3975.06
%0.02 0.89
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Cumartesi 18 Ocak 2020 02:27

YATIRIM YAPAN KAYBETMEZ

Termal, gastronomi ve doğa sporlarının merkezi olarak son dönemde büyük hamle yapan Afyonkarahisar, gıda, turizm ve mermer ihracatında da ilk sırada gelen vilayetler arasında. Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, "Şu anda 6 adet yatırım belgeli tesislerde yapım çalışmaları devam ediyor. Mevcut yatırımların tutarı 1,5-2 milyar lira düzeyinde. 27 bin yatak kapasitemizi 75 bin yatağa çıkarırsak mevcudun 3 katına ulaşacağız. Farklı yıldızlarda 50 bin yatak kapasitesi hayata geçirmek demek 10 milyar liralık yatırım yapılacağı manasına gelir. Yani kente yapılacak daha çok yatırım var. Buraya yatırım yapan kaybetmez" dedi. Vali Tutulmaz, Afyonkarahisar'ın yatırım teşvikinde 4'üncü, organize sanayinde 5'inci grupta bulunduğunu, yatırım noktasında doğu ve güneydoğu bölgeleri seviyesinde teşvik aldığını söyledi.

Yatırım yapan kaybetmez
Termal, gastronomi ve doğa sporlarının merkezi olarak son dönemde büyük hamle yapan Afyonkarahisar,

Sedat YILMAZ

Türkiye’de potansiyelini kullanmada yarışan vilayetler arasında Afyonkarahisar yatırım imkanı açısından öne çıkıyor. Termal, gastronomi ve doğa sporlarının merkezi olarak büyük bir hamle yapan Afyonkarahisar, gıda, turizm, mermer ve makinede yurt içinde önemli bir arz kapasitesi oluştururken ihracatta da vilayetler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Afyonkarahisar’ın hedefi yapılacak yeni yatırımlarla üretim ve ihracatta büyük rakamlara ulaşmak.

afyon-1

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz şehrin tarih, kültür, mermer, termal ve lezzetin merkezi olarak öne çıktığını ve bunların kentin ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi.

Afyonkarahisar’ın özellikle turizm ve termal konusuna önemli yatırımlar yaptığını belirten Vali Tutulmaz, “Şu anda 6 adet yatırım belgeli tesislerde yapım çalışmaları devam ediyor. Mevcut yatırımların tutarı 1,5-2 milyar lira düzeyinde. Bu tesisler de tamamlandığında 31 bin 390 yatak kapasitesine ulaşacağız. Afyonkarahisar bütün bunların yanında Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği üyesi olan bir şehirdir. Bu alanda dünyada 42 ilden biriyiz. 27 bin yatak kapasitemizi 75 bin yatağa çıkarırsak mevcudun 3 katına ulaşacağız. Farklı yıldızlarda 50 bin yatak kapasitesi hayata geçirmek demek 10 milyar liralık yatırım yapılacağı manasına gelir. Şehrimize her alanda yapılacak daha çok yatırım var. Afyonkarahisar’a yatırım yapan kaybetmez” dedi.

Yatırımcılara açık davet

Şehre termal için ciddi yerli ve yabancı turistin geldiğini hatırlatan Vali Tutulmaz, talebi karşılamak için yatırımlara başladıklarını söyledi. Halen Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı rehabilitasyon merkezi, otel, motel, devremülk ve buna benzer diğer tesislerle yılda 1,7 milyon kişiye hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Vali Tutulmaz, “Bu yıl 2 milyon insanın şehrimize gelmesini bekliyoruz. Doluluk oranımız 12 aya göre yüzde 78’leri geçti. Kış aylarında doluluk oranımız yüzde 90’ları aşıyor. Rehabilitasyon merkezimizde 10 ay sonrasına randevular veriliyor. Yılda 2 milyona yakın konaklama imkanımız var. Ancak talebe göre bu yetersiz kalıyor. Şehrimizde hayata geçireceğimiz sağlık endüstri bölgesi için 750 bin metrekarelik yer ayrıldı. Yatırım planlaması ilk aşamada 250 milyon dolar ancak toplam yatırım bir milyar dolara çıkacak. Burada oteller, fizik tedavi merkezleri, wellness, SPA, yaşlı bakım evleri, Ar-Ge merkezi, bu konularda üretim yapabilecek tesisler olacak” diye konuştu.

Oluşan yüksek talebi karşılamak için sağlık endüstri bölgesi kurma aşamasında olduklarını ve birkaç yıl içinde yatırımın kemikleşeceğini dile getiren Vali Tutulmaz, “Yerimiz hazır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) de burada olmasını arzu ediyoruz. Yatırımcılarımızı bekliyoruz” dedi.

afyon-2

En yüksek teşvikler burada

Vali Tutulmaz, Afyon’da sağlık turizmi, doğaltaş, gastromoni, tarım ve sanayi alanında ciddi bir şekilde yatırıma açık olduğunu hatırlatarak, “Biz kalkınmada öncelikli yer teşvikinde yatırımcılara yapılan teşvikte 4’üncü grupta. Bunu organize sanayinde yatırım yapılarsa 5’inci gruptayız. Neredeyse doğu ve güneydoğuda verilen teşviklere yakın bir teşvik var bu bölgemizde” diye konuştu. Vali Tutulmaz, “Afyon kadar Yatırıma açık ve uygun bir bölge çok az yer bulunur. Biz şu anda 30 vilayete sabah gidip akşam dönülebilecek mesafedeyiz. Bu 30 vilayet, yüzde 80’ine ulaşabilir. Burada üretim yapan bir işletme ürününü sabah yola çıkıp akşam teslim etme imkanına sahip. İlçelerimizdeki bütün organize sanayilerinde yer müsait. Bunlara ilave bölgeler açıyoruz. Yeni bir sanayi organize sanayi bölgesi oluşturma çalışmalarımız var. Hızlı trenin de gelmesiyle ulaşımda da her geçen iyiye gidiyoruz. Merkezlere yakın. Lojistik açıdan kolaylıklar var. Yatırımcılarımızı bekliyoruz” çağrısı yaptı.

afyon-4

Afyon dünyada 36’ncı şehir

Türkiye’nin doğaltaş sektörü konusunda ilk sırada yer alan Afyon’da makine, sucuk, lokum, yumurta, haşhaş ve vişne gibi birçok üründe birinci olduklarını dile getiren Vali Tutulmaz, ihracatta da Türkiye’de öncü vilayetler arasında önemli bir yer tuttuklarını söyledi.  

Afyonkarahisar’ın Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na girdiğini hatırlatan Vali Tutulmaz, “Gastronomi şehri olarak dünyada 36’ncı şehir arasındayız. Şehrin tanıtımı için birçok tanıtım organizasyonu düzenliyoruz. Dolayısıyla Afyonkarahisar termal, gastronomi, doğa sporları, takımların kamp yeri gibi alanlarda bir merkez olmayı başardı ve gelecekte bunların daha da iyisi olacak” ifadelerini kullandı.

Şehrin sanayi şehri olma yolunda da hızlı adımlarla yürüdüğünü dile getiren Vali Tutulmaz, şehirde 20’den fazla makine üreten fabrika olduğunu, makine, araç ve gereç üretiminde sınırlarını aştığını söyledi. Tutulmaz, “Şehrimizde bir yatırımcımız DEVE adında kaya kamyonu üretimi başlatacak ve dünyaya satacak. Yine Airbus’a yedek parça üreten bir firmamız hazırlıklarını tamamladı” diye konuştu.

afyon-3

İhracatta hedef 1 milyar dolar

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de, şehrin sanayi, gıda, turizm ve spor kenti olduğunu belirterek, “Sucuk, pastırma, kaymak, haşhaşella, yumurta, çilek gibi birçok üründe birinciyiz. Sağlık endüstri bölgesi ve spor turizmi ile ilgili çalışmalarımız artarak devam ediyor” dedi. Şehrin 363 milyon dolarlık ihracatına karşılık 80 milyon dolarlık ithalat yaptığını hatırlatan Hüsnü Serteser, “İhracatımız daha yüksek olabilirdi. Geçen yıl Irak kaynaklı yaşadığımız olumsuz gelişmelerle yumurta ihracatımızda gerilemeler oldu. Ama yine de bu yıl 450 milyon dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Bu hedefi 2023 yılında 1 milyar dolara çıkaracağız” diye konuştu.

Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş da gastronomiyle ilgili önemli çalışmalar içinde olduklarını coğrafi işaretler alan ürünlerin sayısını 11’e ulaştırdıklarını ve başvuru yaptıkları diğer ürünlerin de sonucunu beklediklerini söyledi. Gastronominin yanı sıra Afyon’un Konya’dan sonra Mevlevihane olarak ikinci şehir olarak tanındığını belirten Süleyman Karakuş, geçen yıl sadece mevlevihaneyi ziyarete gelenlerin sayısının 450 bin kişiyi bulduğunu kaydetti.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR