Dolar $
32.57
%0.09 0.03
Euro €
35.01
%0.53 0.18
Sterlin £
40.66
%-0 -0
Çeyrek Altın
3962.71
%0.12 4.78
SON DAKİKA
Bankacılık Pazartesi 08 Haziran 2020 09:56

20 MİLYARLIK AVANS KREDİSİ

Merkez Bankası Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığı ile 20 milyar TL tutarında yatırım taahhütlü avans kredisi kullandırılacağını açıkladı.

20 milyarlık avans kredisi

TCMB'den Cuma günü akşam saatlerinde yapılan açıklamada, "TL cinsi reeskont kredileri için tahsis edilen imkânın 20 milyar Türk lirasının, ülkemiz açısından kritik önemde olan selektif sektörlerdeki yatırımların desteklenmesi amacıyla, daha verimli bir şekilde yatırım taahhütlü avans kredisi olarak kullandırılmasına karar verilmiştir" denildi.

Krediler, azami 10 yıl vadeli ve sabit faizli olarak kullandırılacak. Kredi faiz oranı bankalar için TCMB politika faiz oranının 150 baz puan altında olacak. Firma bazında kullandırılabilecek azami kredi tutarı istisnalar haricinde 400 milyon TL ile sınırlı olacak.

TCMB açıklamasına göre kredi ile fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları ile uyumlu olarak verimliliği yüksek, ithalatı azaltan ve ihracatı destekleyen yatırımların teşvik edilmesi, dışa bağımlılığın ve cari açık sorununun azaltılması ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Yatırım taahhütlü avans kredisi, kalkınma ve yatırım bankaları aracılığıyla, Yatırım Teşvik Belgesine sahip ve selektif sektörlerde yatırım yapacak firmalara kullandırılacak. Krediler, ilk aşamada TKYB aracılığı ile kullandırılmaya başlanacak, daha sonra diğer kalkınma ve yatırım bankaları da uygulamaya dâhil edilebilecek.

TCMB koronavirüs salgınının küresel çapta yarattığı belirsizliğin ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla, Mart sonunda 60 milyar TL'ye kadar TL cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi kullandırılacağı açıklamıştı.

Banka güncel açıklaması ile işletme sermayesine yönelik kredi ihtiyacının bankacılık sistemince "etkin bir şekilde" karşılandığını belirterek ilgili tutarın 20 milyar TL'sinin "kritik önemde olan selektif sektörlerdeki yatırımların desteklenmesi amacıyla" tahsis edildiğini açıkladı.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR